Nabeschouwing 49e Heineken Roeivierkamp

By: Jan-Willem Nijhuis okt 11, 2021

Twee een drie oktober jongstleden vond de 49e Heineken roeivierkamp plaats, kortweg ookwel de H4K genoemd. Deze wedstrijd wordt enkel gestart door achten en dubbelvier-metten. Normaliter vindt deze wedstrijd plaats in Maart maar heeft door de pandemie uitstel gevonden.

 

 

Tijdens de vierkamp vaart men vier races van verschillende afstanden, namelijk 5km, 250m, 2.5km en 750m. Al deze afstanden worden omgerekend naar 250m tijden, en om het vierkamp blik te winnen moet men over deze vier tijden gemiddeld het snelst zijn. Ook is er per afstand een afstandsblik te verdienen.

Op deze prachtige wedstrijd waren onze ploegen vanuit Euros natuurlijk ook aanwezig om te strijden voor het blazoen. Vanuit Euros deden een damesploeg, een lichte herenploeg, twee lichte dames in een gemixte dubbel vier met Asopos en Phocas, en twee zware heren in een gemixte acht met Okeanos en Orca mee.

Als gemixte acht heb je het flinke nadeel dat je in plaats van een heel jaar maar één of misschien twee trainingen samen hebt getraind met de andere roeiers in de boot. En ook het feit dat roeimethodiek van de verscheidene verenigingen soms nogal kan verschillen maakt het lastig om op gelijke manier te roeien. Je doet als gemixte acht dus ook niet mee om te winnen, maar om andere verenigingen te vernederen. Het is namelijk uiterst beschamend om als ploeg die al een jaar samen traint er even door een boot uitgepaalt te worden waarvan de roeiers langer naar de kledingvoorschriften van de KNRB hebben moeten kijken dan dat ze hebben geoefent met samen roeien.

Lennard en ik hadden beide het genoegen om samen met drie roeiers van okeanos en drie roeiers en een stuurtje van orca mee te roeien in een gemixte (HEj) acht in een veld met tien andere boten. Na veel overleg en de noodzakelijke datumprikker hebben we daadwerkelijk twee gezamenlijke trainingen kunnen draaien voordat de H4K begon. Met 3 gedeelde trainingsuren op zak zijn we op zaterdag begonnen we met 5k, waar we met maar liefst bijna een hele seconde van Skadi hebben gewonnen, om vervolgens direct te moeten beginnen aan de meest belangrijke race van deze wedstrijd, de 250 meter. Hierbij hebben maar liefst vijf andere ploegen van ons het onderspit mogen delven. Dit plaatste ons meteen een goed eind boven de onderkant van de ranglijst. Op zondag zette de locomotief door en hebben we er op de 2.5k met maar liefst een verschil van 1:10.1 Aegir verslagen die dachten dat ze een snellere weg konden varen door het riet. Tijdens de laatste race van 750 meter zijn we in de totale rankering niet meer gedaald. Hierbij kwam het totaal aantal boten dat van ons het stof heeft mogen bijten uit op drie van de tien.

Ook de dames en de lichte heren en lichte dames ploegen hebben tijdens de Heineken Vierkamp prachtige prestaties neergezet. De lichte dames zijn zevende van de zeven geworden in het eerstejaars veld, de lichte heren zijn vijfde van de zes geworden in het gevorderden veld, en de dames zesde van de veertien in het gevorderden veld.

Al met al was het een geweldig weekend en om weer wedstrijden te mogen starten is natuurlijk fantastisch!