Nabeschouwing NSRF slotwedstrijden 2022

By: Nikki van Loenen jul 22, 2022

2 en 3 juli vonden de laatste wedstrijden van het seizoen plaats: de NSRF slotwedstrijden. Dit is de laatste wedstrijd van het seizoen voor de wedstrijdroeiers waarbij op de Willem-Alexander baan de laatste races gevaren worden waarna de klassementen worden uitgereikt. De tussenstand voor het klassement voor de Eerstejaars en Development was enorm spannend en Euros heeft 3 klassementen en een podiumplek naar huis weten te slepen! Na de zaterdag was het zondag dan tijd om te genieten van de pretvelden en laatste blikken en vervolgens te vertrekken naar het grote uittrainingsfeest van Proteus in Rotterdam! Gelukkig nu dan eindelijk bijgekomen van deze wedstrijd en het uittrainingsfeest, geef ik jullie in kijkje in dit prachtige weekend als kers op de taart van mijn bestuursjaar en blik ik graag met jullie terug op een ongelofelijk seizoen.

Zaterdag vroeg uit de veren mocht ik het spits afbijten op de WAB als eerste bestuurder. De talentenvelden startten namelijk ook de NSRF als een goede afsluiting van hun trainingstraject! Helaas klonk het eerste telefoontje al onderweg in de auto: de boot die we huurden van Saurus(omdat een of andere sukkel de San tegen een boei had geparkeerd) miste alle riggers van bakboord. De talentenheren konden dus helaas niet starten... Langs de kant hebben de heren wel de talentendames 4* naar een eerste plek in de B-finale weten te schreeuwen, gestuurd door een stuur in opleiding uit Amerika van Sparks Rowing, en de talentendames 8+ naar een derde plek in de B-finale!

Hierna was het dan tijd voor de voorwedstrijden van de klassementsvelden. De Eerstejaars Lichte Dames grepen helaas net mis voor de A-finale. Ook de Middengroep Dames van de Biskaje moesten het met een B-finale doen. De rest van de boten maakten zich klaar voor de A-finales op de middag, met enorme wind mee. Dat moest wel recordjes beloven!

Erg spannend waren de races van de Eerstejaars Zware Heren en Middengroep Dames. EJZ moest hoe dan ook niet lager dan #3 eindigen om hun klassement van Laga te winnen. Maar de race waar het om zou draaien, zou die van MGD zijn: de boot die die race won, zou het klassement winnen. Omdat het Development klassement uit zo weinig wedstrijden bestaat en het nek aan nek ging tussen de ploegen met 1 puntje verschil, was het nog steeds voor elke boot mogelijk het klassement te pakken.

De winning streak begon met de race van Paul en Emiel: met een tijd van 6:35,25 pakten zij niet alleen het HDev2x Euros record, maar ook het klassement met alle wedstrijden op 1 na. Even later finishte onze Ouderejaars: helaas werd Maureen tweede, maar pakte met ruim 17 seconde het Euros record: dat kon niet alleen maar de wind zijn geweest! Al gauw kwam daarachteraan Martijn geraced die een blik wist binnen te halen voor Euros met een toptijd. Onze Lichte Heren van Middengroep en Eerstejaar moesten het helaas doen met A-finale zonder blik. Maar toen was de race daar van EJZ. Ik wist nog gauw een Swapfiets te scoren van de wedcom van Phocas, de huurfietsen waren namelijk nog duurder dan een pilsje in centrumpje Rotterdam, en ben met enorme tegenwind naar de start gehaast. De heren van Euros waren mooi weggestart en al gauw lieten zij hun grootste concurrent, Laga, achter zich. Luid vanaf de andere kant van de baan schreeuwde ik mee om de heren naar hun laatste overwinning te slepen. Misschien wel te luid: de jongens van Laga in baan 8 zakten steeds verder weg en eindigden zelfs achter de Thêtaboot. 

Terwijl het lied werd ingezet voor EJZ, kwamen de dames van Middengroep aan. Helaas na een bloedstollende race, bleken de dames van Skoll hun krachten te hebben opgespaard bij de Hollandbeker en werden zij eerste. Onze dames moesten het doen met een 3de plek en daarmee ook een 3de podiumplaats van het klassement. Ook in de B-finale behaalden de dames een 3de plaats. Wel haalden de Dames van de Niewind wederom een Euros Record!

Ook de Eerstejaars Dames sleepten een overwinning binnen met invalster Bente: dit betekende dat de dames een maximaal score op hun klassement hebben behaald en de andere ploegen in het Eerstejaar Dames 4+ klassement volledig hebben aangeveegd. De Lichte Dames van Euros 2022 mochten afsluiten: EJLD werd eerste in de B-finale met een recordtijd, helaas geen Euros record aangezien ze een combiboot waren. Daarna sloot Maureen af met een laatste blik van de dag samen met Roos Duijn van Aegir in de dubbeltwee.


Op de zondag was het dan tijd om te genieten van de laatste wedstrijddag. Niet alleen de roeiers, maar ook stuurtjes en bestuurders stapte in de boot. Zo hebben de stuurtjes van D.R.V. Euros in een geïmproviseerde race van ongeveer 300m de andere verenigingen weten te verslaan. Daar vlak achteraan werden de bestuursachten weggestart. De voorzitters samen met Jan Peter wisten hun boot vanaf baan 9 goed langs het vlot te parkeren en vlak voor de materiaalcommissarissen met Fabian de dassen in handen te krijgen. Ondertussen ben ik met mijn medewedstrijdcommissarissen zo snel mogelijk naar de finish geraced, als een echte wedstrijdroeier. Helaas was onze tijd niet geklokt en hebben we onze roem mooi misgelopen...

Gelukkig mocht de laatste wedstrijddag ook niet saai voor mij blijven: terwijl we met de wedstrijdcommissarissen onze boot aan het afriggeren waren, keek ik gauw nog mee langs de finishtoren naar de finish van EJD: dit was de laatste race voor de dames met de mogelijkheid om een blik binnen te halen op de zondag en zo écht beginneling af te worden. Tot mijn schrik finishte ze niet op hun gebruikelijk tweede, maar derde plaats. Dit werd dan ook gauw verklaard. Al snel zag ik het handje van Truus omhoog schieten over de finish: bezwaar. Een motorboot van de kamprechters was helaas stil komen te liggen in de baan van Saurus. Hierdoor moest Saurus uit zijn baan wijken en werden onze dames gehinderd. De betekende een herstart en dus nog een derde 2k race voor onze dames. Na een goed uur wedstrijdcommissaris spelen en veel gebel en gepraat met coaches en kamprechters later, werd dan de herstart gevaren om 16:15. Met erg weinig rust stapten de dames voor een laatste keer in de boot. Helaas was het een race teveel, ze eindigden 3de in de race met Phocas en Saurus. Gelukkig hebben onze dames een prachtig klassement gewonnen waarmee zij toch beginneling af zullen zijn volgend jaar.

Hierna kwamen dan de finales van alle achtjes. Hoewel Euros dit jaar een enkele keer maar een acht op het water heeft gelegd met de middengroep dames en verder geen eerstejaarsacht had, vaarden er maar liefst 5 achtjes die middag. Paul en Emiel namen het in de mooie combi op tegen de heren van EJZ met de 'Lagaboys'. Beide kwamen weg met een derde en zesde plek in de A-finale van het Heren Elite acht veld. Niet alleen Paul en Emiel namen een kleine pauze van het scullen, ook EJL stapten samen met Thêta in de acht en de mannen van MGL/OJ. EJL behaalde een 4de plaast in de B-finale en onze heren in de andere acht wisten helaas net niet de eerste plek te behalen en zouden dus helaas niet beginneling afworden als boordroeiers... Maar EJL was niet onze laatste combi met Thêta: MGD hebben samen met MGZ van Thêta het Mix8+ veld gestart. En hoe: ze behaalden de eerste plaats! Als laatste blik van de dag(ja echt blik, het was een klasserend veld) werd dit groots gevierd.

Dan was het tijd voor de laatste activiteit voordat iedereen aan het zuipen zou gaan: de botendoop van de Katrien. De echte naam een de stickers voor de skiff van Minke, die die dag ook SA werd, lag al sinds de pandemie te verstoffen in de berging. Daarom zou op de NSRF slotwedstrijden dan eindelijk de boot gedoopt worden tot De Oosterschelde. Minke mocht als onze toproeister van Euros deze boot dopen en had een mooie speech over het karakter van de Oosterschelde: het brakke water, waar dus zoet en zout water bij elkaar komt, moest haar denken aan haar eigen roeicarrière: bij Skoll en bij Euros zowel trainen als wedstrijden starten, maakte voor een mooi metafoor van Minke. Nadat de boot overgoten is met water van het échte Twentekanaal(helemaal meegenomen uit Enschede in 3 Rivella flessen), werd de laatste boot zo opgeladen door de ERC.

De dag zat er op! Met een Domino Pizza in de hand begaven we ons naar de BoWa om ons klaar te maken voor het feest. Ik kon echter natuurlijk niet veilig blijven: ik had mijn pizza margerita nog geen halve minuut aan de kant gelegd en plots werd ik door mijn eerstejaars van de grond afgetild. Na wat tegenstribbelen en uiteindelijk overgave aan mijn lieve eerstejaars, ben ik in mijn ondergoed van het erevlot afgeworpen(helaas geen record van het EJZ stuurtjesgooien). Met vestje aan! Want zoals Lennard zei: 'Die moet het WAB-water geproefd hebben'. Een lekker luchtje heeft dat WAB water ook, net als ons eigen kanaal! Maar ja, na dat uittrainingfeest in die Bierkeller in hartje Rotterdam, denk ik dat de bier- en zweetgeur deze hebben wel hebben gemaskeerd...

Het was een enorm leuk weekend waarbij vele prestaties zijn geleverd. Met trots kunnen we dan ook zeggen dat de volgende prestaties zijn behaald voor de klassementen:

#1 Heren 2x Development Klassement voor Paul Stöver en Emiel Tempelman onder coaching van Stijn Berendse, Ruben Brouwer, Reint Dijkstra, Isabel Gerritsen, Jasper Kessels, Toon Meijer, Maurits Mul, Anouk Rekers en Mart Wijntjes

#1 Eerstejaars Zware Heren 4+ voor, Roald Hofman, Jeroen Klinkhamer, Jan-Willem Nijhuis en Youri Tomassen gestuurd door Maartje Kupers en Nicole Fledderus en onder coaching van Daan Reitsma, Leo van Adrichem en Coen Bakema

#1 Eerstejaars Dames 4+ voor Emma Kempers, Anna Jane Kidd, Nienke Overgoor en Lauren van Rijswijck gestuurd door Emma van de Wiel en onder coaching van Lennard Hof, Arend Spaans, Jeroen Valk en Eva Vogelezang

#3 Dames 4- Development Klassement voor Ilse Akkermans, Ilse Schieven, Maudi Sonder, Cyrelle Tenhagen en Ans Vlooswijk onder coaching van Stijn Berendse, Ruben Brouwer, Reint Dijkstra, Isabel Gerritsen, Jasper Kessels, Toon Meijer, Maurits Mul, Anouk Rekers en Mart Wijntjes

Hiermee wordt er een compleet nieuwe rij aan lijsten toegevoegd aan de klassementoverwinningen in de hal boven de kluisjes! Als bescheiden roeivereniging in Enschede zijn we uiteraard enorm trots op deze en alle andere prestaties van dit seizoen. Ik kan met enorm veel trots zeggen dat dit een uitzonderlijk goed jaar was voor Euros met vele overwinningen, elke maandagavond een blikkenborrel en regen aan records! Ik wil al mijn coaches, stuurtjes en roeiers hartstikke bedanken voor een prachti jaar en ik kijk uit naar een nieuw seizoen, wie weet zelf in de boot.

 

Met rood-wit gebiesde groet,

 

Nikki van Loenen, Wedstrijdcommissaris van het 57ste bestuur der D.R.V. 'Euros'