Verhalen uit de wedstrijdkolom: Lennard Hof, Zwaar '20

By: Evi Nijhof jul 13, 2020

De komende tijd zullen een aantal van onze fanatieke roeiers een boekje open doen over het leven als wedstrijdroeier op de D.R.V. Wat motiveert hen om hard te trainen, hoe ervaren ze het wedstrijdroeien en wat maakt het hard roeien nou zo gaaf? In de eerste editie is Lennard Hof, Eerstejaars Zwaar 2020, aan het woord.

Veel mensen denken dat je knettergek bent als je gaat wedstrijdroeien, elke dag trainen en elke dag met je sport bezig zijn. Maar elke (oud)wedstrijdroeier die je vraagt, vertelt je dat wedstrijdroeien het mooiste is wat er bestaat. Ondanks dat ik het wedstrijdroeien heb meegemaakt in een nogal raar jaar/seizoen, ben ook ik ervan overtuigd dat wedstrijdroeien fantastisch is om te doen. 

Afgelopen jaar maakte ik deel uit van Eerstejaars Zwaar 2020. Vanaf het moment dat je geselecteerd wordt, komt alles in het teken te staan om samen je doelen te behalen. Het hoofddoel voor ons was om de rest van roeiend Nederland te laten zien dat wij de beste waren. Samen als roeiers, coaches en stuurtjes stel je deze doelen en vervolgens doe je er alles aan om ze te behalen. Omdat iedereen naar hetzelfde doel toewerkt en je dit dagelijks samen doet krijg je een band met elkaar die je alleen maar kan creëren door op deze specifieke manier samen gemotiveerd bezig te zijn. Doordeweeks train je voor of na je studie en kom je in een hele goede flow terecht van studeren, trainen en hobby’s. Het weekend besteed je grotendeels op de vereniging; 2 keer per dag trainen, spelletjes doen en samen eten. In het weekend ben je niet alleen met je ploeg, alle wedstrijdroeiers van de vereniging zijn er dan. Dit kan je vergelijken met een soort mini kroegavond waar mensen bijkletsen en samen van alles doen. Vanaf de selectie, midden december, werk je 2 maanden (bijna) elke dag samen om fit te worden en zo uiteindelijk je doelen te kunnen bereiken.

In februari is je eerste krachtmeting met de rest van roeiend Nederland, de WinterWedstrijden. Bij ons vielen deze wedstrijd midden in het stormseizoen van het voorjaar. Door storm Dennis had iedereen te maken met zeer lastige omstandigheden. Hierdoor was het lastig roeien, maar hebben we toch een mooie 2e plek kunnen behalen. Hier waren we blij mee maar was nog niet de 1e plaats die we zo graag wilde behalen. Nadat het storm seizoen over gewaaid was gingen wij ons voorbereiden voor de Heineken roeivierkamp. Hier zouden we gaan roeien in een combinatie boot samen met Laga. De week voor de vierkamp hadden we trainingskamp op de Amstel en trainden we voor het eerst samen met Laga. Dit ging verrassend goed en hierdoor keken we erg uit naar het daarop volgende weekend. Echter kwam toen het coronavirus Nederland binnen en kregen wij te horen dat de wedstrijd niet door zou gaan.

Zoals iedereen weet kwamen wij toen in een onduidelijke en rare tijd terecht.  De focus lag bij ons niet meer op de wedstrijden roeien, maar op zo fit mogelijk worden. Dankzij de D.R.V kon iedereen thuis vol door trainen. Voor mij betekende dit een overgang van bijna alleen maar boottrainingen, naar ergo, fiets en krachttrainingen. Toen duidelijk werd dat er dit jaar geen wedstrijden meer zouden zijn, hebben wij besloten om niet meer volledig volgens het trainingsschema te trainen. Hierdoor kreeg iedereen de vrijheid om op een manier te trainen die hij fijn vond en hierdoor het plezier in het sporten kon houden. Bij ons is dit goed gelukt, want iedereen van onze ploeg wil volgend jaar verder gaan met wedstrijdroeien. Het eerste deel van het jaar is mij zo goed bevallen en heeft veel toegevoegd aan mijn leven. Daarom kijk ik met veel plezier naar deze zomer om weer lekker de boot in te kunnen, en naar volgend studiejaar om weer met nieuwe moed en plezier de selectie in te gaan. Ik hoop vele van jullie hierbij volgend jaar te zien. 

Lennard Hof

Eerstejaars Zwaar 2020