Voorbeschouwing Hel van het Noorden

By: Evi Nijhof nov 22, 2019

De dagen worden kouder en donkerder en er worden al veel uren gemaakt op de ergometer en in de krachtruimte. Dit is een teken dat de NKIR eraan komt! Een meetmoment voor veel roeiers, waar hard naartoe wordt getraind. Maar voordat het indoorfeest losbarst, vindt er nog één krachtmeting op het water plaats. Aankomend weekend is het tijd voor de Hel van het Noorden. Deze beruchte wedstrijd wordt de Hel genoemd, omdat deze doorgaans plaatsvindt onder barre weersomstandigheden. Niet alleen het weer doet de naam eer aan, ook de oproeibaan van 10km met daaropvolgend een wedstrijd van 6km in een skiff ofwel een tweezonder, wordt door menig roeier als een Hel gezien. 

Desondanks zijn er dertien dappere Euroïden die zondag met de rest van roeiend Nederland de strijd aangaan op het Eemskanaal in Groningen. De weersvoorspellingen zijn met 7 graden, geen neerslag en zelfs een zonnetje, wellicht iets minder bar dan andere jaren, toch blijft de Hel een uitdaging voor elke roeier. Voor het overgrote deel van de roeiers zal dit de eerste Helse ervaring worden. 

Minke Holleboom, startend in het D1x veld, heeft de baan echter eerdere jaren al kunnen verkennen. Dit veld zal met 21 inschrijvingen en een paar bekende namen niet makkelijk worden, maar wie Minke kent, weet dat ze alles in de strijd gaat gooien om zo hoog mogelijk te eindigen. 

De Middengroep Lichte Dames zullen goed vertegenwoordigd zijn in het hoge noorden met vier startende skiffjes. Cyrelle Tenhagen in het LD1x veld en Annefie Tuinstra, Maureen Verhoeven en Juliette Geurts in het LDSB1x veld (voor de nieuwelingen in de wedstrijdroeiwereld, SB staat voor onder 23 jaar). Voor hen zal het niet alleen een strijd met de rest van roeiend Nederland zijn, maar ook een onderlinge strijd. Wie wordt de snelste lichte dame van Euros?

Bij de lichte mannen zal er strijd zijn tussen Martijn van den Berg en Mart Wijntjes, startend in het LHSB1x veld. Tijdens de KMR is deze strijd op thuiswater gewonnen door Martijn, dus Mart zal uit zijn op revanche. Wellicht heeft het ontbreken van een keerboei positieve invloed op de resultaten. Bram Poortman en Jasper Kessels gaan hun tweezonder kunsten laten zien in het LHSB2- veld. Met vijf inschrijvingen in dit veld, zijn de winkansen in theorie groot. Zondag zullen we zien of deze mannen opgewassen zijn tegen de lichte mannen van Skadi en Gyas.

Tot slot is Drienerlo vertegenwoordigd in het H2- veld, een goed gevuld veld met vijftien inschrijvingen. Onze zware mannen Sascha Bergsma en Paul Stöver zullen zich omhoog proberen te vechten in de tweezonder. Naast onze wedstrijdkolom zijn er twee van onze clubroeiers die zich gaan wagen aan de Hel. Sander Roodink en Sander Heijtmeijer houden wel van een uitdaging en gaan laten zien of ze een aantal wedstrijdploegen te snel af kunnen zijn. 

Vanaf 10:00 uur zullen de eerste ploegen het water op gaan. Uitslagen zijn te vinden op time-team en er zal een livestream en live radioverslag zijn vanaf de baan, welke hier te vinden zijn. Succes aan alle ploegen die de eer van Drienerlo gaan verdedigen!