Voorbeschouwing World Cup 1

By: Minke Holleboom mei 20, 2022

Ieder jaar worden er drie wereldbekerwedstrijden gehouden, waar de nationale teams van ieder land starten. Volgende week, van 27-29 mei, vindt de eerste van deze drie plaats in Belgrado, Servië. Daar mag ik samen met Lisa Bruijnincx van start in de dubbeltwee.

 

Lisa en ik kenden elkaar al een beetje, want vorig jaar hebben we ook samen in de dubbelvier de World Cup in Sabaudia gestart. Na het NK klein – waar we nog tegen elkaar roeiden in de skiff – zijn we samen in de boot gestapt. Na een week trainen en een flinke verkoudheid aan mijn kant, was het al tijd om de bondstrial te starten. Een eerste goede kilometer werd gevolgd door een wat rommelige tweede kilometer bij de hoge golven die er stonden. Genoeg te verbeteren dus, maar we hoorden aan het eind van de dag gelukkig van onze coaches dat we écht naar Belgrado mochten.

Als voorbereiding op de World Cup leek het ons nuttig om al eens een 2k-wedstrijd te varen. Daarom kozen we ervoor om (op mijn verjaardag) te starten op de Huegelregatta in Essen. Deze wedstrijd wordt door de Duitse bond en andere nationale ploegen gestart, wat een druk bezet veld van hoog niveau oplevert. In de voorwedstrijd roeiden we een nette race, waarbij we goed konden focussen op ons eigen roeien. Het eerste stuk lagen we nog derde, maar in het middenstuk stoomden we langs de nummer twee, wat ons een plek in de A-finale opleverde. Ons ritme was tijdens de finale net wat minder, wat er voor zorgde dat we de Franse Olympiërs en de meeste Duitse bondsploegen nog even niet bij konden houden. Desondanks was de wedstrijd erg leuk, in een mooie omgeving (Huegel betekent heuvel) en het was een leerzame ervaring.

Nu is het een kwestie van samen kilometers maken. Met het oog op de lange termijn doen we veel duurtrainingen, waarin we steeds beter op elkaar ingespeeld raken. Komende woensdag vertrekken we naar Belgrado, waardoor we woensdagmiddag en donderdag de laatste puntjes op de i kunnen zetten tijdens de laatste training. Op vrijdag is dan de eerste race.

Op de World Cup starten er in totaal 10 dames dubbeltweetjes (W2x). Daarvan zijn er nog twee andere Nederlandse ploegen, met dames uit de A-equipe. Wij mogen als “talenten-ploeg” als derde boot meedoen. Verder hebben we tegenstanders uit Polen, Hongarije, Groot-Brittannië, China, Griekenland en Litouwen. De meiden in de Hongaarse boot haalden ons vorig jaar in de eindsprint in de dubbelvier net in, dus daar hebben we in ieder geval nog een appeltje mee te schillen!

De World Cup is te volgen op https://worldrowing.com/event/2022-world-rowing-cup-i

De starttijden van het W2x veld zijn:

Vrijdag 27 mei

Voorwedstrijd

10:30/10:35

Zaterdag 28 mei

Herkansing

10:33

Zondag 29 mei

A-Finale

11:38

 

B-finale

9:40