Wedstrijdverslag ZRB

By: Jurre Wouters jun 15, 2017

Door: Floor Bakker & Anne-Lynn Paalvast

Afgelopen weekend zijn alle wedstrijdroeiers op safari geweest in de Beekse Bergen te Chillburg waar zij, voor de tweede week op rij, mochten gaan strijden tegen de rest van Nederland. Naast de standaard 2K races wist de ZRB een draai te geven aan de klassementwedstrijden met een boord-aan-boord Knock-out systeem. Er werd in 3 korte rondes (time-trial, halve finale, finale) getest hoe goed ploegen zijn op de 1K. Snelle start en felle eindsprint waren de termen van de dag, waarbij het vuil aankijken van je directe tegenstander zorgde voor een bijzondere sfeer bij de ploegen.

• EJD

In de jungle geldt de wet van de sterkste. Dat hebben de eerstejaars zware dames even goed laten zien. Waar zij op zaterdag door een nadelige loting zich net niet in de A-finale hebben kunnen plaatsen in de DG4-, hebben de dames op zondag laten zien hoe je met overtuiging een wedstrijd én het eerstejaarsklassement wint. Na een ijzersterke time-trial in de eerste ronde, hoorde ik een aantal dames van Laga spreken over de onverslaanbare Euros boot, waarbij ze Thêta niet veel hoop toeschreven. En inderdaad, Thêta legde het in de halve finale af tegen onze EJD, waarna onze dames ook in de A-finale als eerste over de streep kwamen.

Zo hebben de EJD hun 6e achtereenvolgende klassementswedstrijd gewonnen. Door een verschil van meer dan 10 punten kan de nummer 2 in het klassement Laga niet meer bij hen in de buurt komen. Daarmee hebben de dames een ongehoorde prestatie geleverd: Nog nooit heeft een eerstejaars dames ploeg van Euros het eerstejaarsklassement gewonnen! B’vo!

• OJD

Helen en Minke hebben dit weekend laten zien dat ze niet alleen een mooi team zijn, maar ook twee sterke individuen. Op zaterdag startten beide dames in het Elite skiff veld. Helen hoorde van de Skadi coach dat je trucjes kan doen op ¾ bank om het tempo op te krijgen. Minke wist zich in de A-finale te plaatsten, waar ze het mocht opnemen tegen Jara Verweij van Skadi. Jara bleek toch te sterk, maar Minke wist zich op een nette 2e plek te plaatsen.

Op zondag hebben de OJD in hun 2 gestart, waar zij in de A-finale werden verrast door Orca. Minke en Helen werden 2e, maar dat mag de pret niet drukken. De dames hebben, voor het eerst sinds het bestaan van de D.R.V. Euros, een development klassement gewonnen! Super gefeliciteerd dames!

• MGL/OJL

Naast al het geweld van de dames hebben ook onze lichte pikken een super weekend gehad. Onder het mom: “die acht loopt f*cking lekker” is er op zaterdag in de lichte 8 gestart. Dit succesnummer beloofde er voor 2 mensen in de boot een extra mooie dag van te maken. De mannen wisten in een enigszins uitgedund LE8+ een zeer strakke tijd te varen van 06:03,13. Daarmee hebben ze voor het eerst voor Euros een lichte elite acht veld weten te winnen! Hiermee behaalde Chris Lokin zijn Elite status en wist Sjors Berends zijn Beginner status van zich af te schudden. Gefeliciteerd heren!

Op zondag is het de lichte 4- het gelukt om koploper Nereus af te troeven in het knock-out systeem. Zij wisten in de boord-aan-boord finale te winnen van Vidar met een tijd van 03:06,17. Met die punten staan ze tweede in het klassement en zijn de kersverse Beginner-af roeiers in de boot met hun LE8+ blik erbij gelijk Overgangs geworden, omdat ze niet meer buiten de top 3 van het klassement kunnen eindigen en daar ook een punt voor zullen verdienen.

Zondagmiddag is er ook nog gestart in de A-finales van LG2- en Dev2x, welke beide resulteerden in een 3e plek. Extra complimenten naar Theo voor 2 2K’s binnen een uur.

• MGLD

Onze lieve ukkies (Hanneke en Iris) hebben op zowel zaterdag als zondag in de 2x gestart. Na het mooie succes van vorige week mochten ze nu starten in het gevorderden veld. In dit pittige veld hebben ze een plek in de B-finale weten te bemachtigen. Zondag dachten de dames even dubbelle nummers te starten. Naast het development veld is er ook enthousiast LDG 1x gestart door beide dames. Waar het in het development veld niet lukte om door te stromen wist Iris zich in de B-finale te plaatsen. Lekker gewerkt chick!

• EJLD

De eerstejaars lichte dames lijken steeds meer een draai te kunnen geven aan hun seizoen. Waar het zondag niet lukte om door de time trials te komen, wist de Euros/Tubantia combi zich op zaterdag voor de A-finale te plaatsen waar ze een 4e plek hebben weten te bemachtigen. Dat belooft een spannende wedstrijd te worden op de NSRF!

• OJZ

De zware mannen hadden een wisselend weekend. Op zaterdag om 08:00 uur mochten de mannen als eerste de kak strakke baan over. Helaas lukte het niet om een finale plek te bemachtigen in het G4- veld. De heren waren vastberaden om later die dag een sterker resultaat te boeken. Ze mochten namelijk niet alleen als eerste, maar ook als laatste van Euros de baan over in de Elite 8. De combinatie met Saurus, Phocas en MWC liep verrassend goed en werd net derde in de A-finale. Na een lange dag op de Beekse Bergen konden ze zondag ook vroeg op. Weer om 08:00 uur starten, maar na de knock-out fase hebben de zware mannen een 2e plek bemachtigd in de B-finale. Daarmee hebben ze Orca en Proteus in het klassement verder achter zich gelaten. Op weg naar de 4e plek!

• MGD

En dan nog even over onszelf, Flaly. Na vorig weekend 6 klassementspunten mee naar huis te hebben genomen, kozen we ervoor om dit weekend niet voor het klassement, maar voor een blik te gaan en met succes! Op zaterdag werd in alle vroegte de voorwedstrijd in het Gevorderde veld ruim gewonnen. Na urenlange rust tussendoor werd ’s middags de A-finale met frisse moed gestart, waarbij de benen het 2e deel van de race helaas niet meer fris genoeg waren om door te versnellen. Dit resulteerde in een 3e plek en een nog sterkere wil om er zondag wel alles uit te halen in het Beginner veld.

Ook die voorwedstrijd werd ruim gewonnen, waar Phocas met 01:46 minuut als laatste over de streep kwam, werden de zenuwen voor de A-finale er niet minder op. Na een harde start lag de 2x gelijk een taftje voor en dit werd verder in de race uitgebouwd. Nereus deed nog een verwoede poging om in de buurt te komen, maar het blik was voor Euros! Floor was daarmee zowel boord- als scull Beginner-af en voor Anne-Lynn was het haar eerste echte blik!

Helaas hebben de mannen van EJZ dit weekend niet gestart, maar wellicht is het een tactische keuze geweest om zich nu volledig op de NSRF te storten. We gaan het zien!

Al met al een zeer geslaagd weekend. Het lukt ons dit jaar goed de eer van Drienerlo te verdedigen, B‘vo!