Interview met de CEO van Northwave

By: Martijn Remmelink mei 9, 2019

Op de botenwagens heb je het waarschijnlijk al gezien. Nieuwe logo’s op beide BoWa’s van Euros. Ook de eerstejaarssectie is tegenwoordig voorzien van jassen, riemen, trainingsshirtjes en petjes voorzien van Northwave sponsoring. Ook de ouderejaars zijn te herkennen aan de open caps. Maar wie en wat is Northwave nou eigenlijk? Ik stel jullie voor aan Steven Dondorp, CEO van Northwave Intelligent Security Operations.

Hoi Steven! Zou je jezelf kunnen introduceren?

Als je me ontmoet en een gesprek aangaat, merk je dat ik zo Hollands ben als wat. Nieuwsgierig, breed geïnteresseerd en ondernemend. Wanneer ik mijn mond zou houden, zie je aanvankelijk een ingetogen Koreaan van 1.82m lang die eventueel nog steeds licht zou kunnen starten. Samen met mijn Mevrouw-de-Rechter en twee dochters woon ik in Gorinchem met het prachtige roeiwater. Dat doe ik nog steeds graag net als taekwondo, racefietsen, schaatsen, bergbeklimmen, sportvliegen en kijken naar rugby-union. In november ga ik met een twintigtal Northwavers de NewYork Marathon lopen. In mijn professionele bestaan ben ik naast CEO van Northwave onder andere bestuursvoorzitter van de branche-organisatie Cyberveilig Nederland, investeer ik in diverse Nederlandse cybertech start-ups en ben ik bijvoorbeeld ook bestuursvoorzitter van het Hendrick Hamel Museum.

Hoe zou jij als CEO van Northwave jullie bedrijf beschrijven in drie zinnen?

Onze informatie en data afhankelijke samenleving heeft steeds meer ook een digitale hartslag. Het is noodzaak om beschermende maatregelen te nemen waarin mens, proces en technologie steeds op elkaar afgestemd blijven. Die 360 graden aanpak is ons handelsmerk en noemen dat Intelligent Security Operations.

Welke studieachtergronden zijn relevant om werkzaam te kunnen zijn bij Northwave?

Het bovenstaande lukt alleen als specialisten op allerlei vakgebieden gericht samenwerken aan hetzelfde doel. Daarom zijn de studieachtergronden zeer divers. Van IT-technologen, cybersecurity & intelligence specialisten, criminologen, rechercheurs, bedrijfskundigen, bestuurskundigen, psychologen en juristen. Maar allen met dezelfde passie voor security- en privacymanagement, cybersecurity en digitaal forensisch onderzoek. Net als bij roeien in de boot: Hetzelfde doel, maar daadwerkelijke afstemming en synergetisch samenwerken maakt het verschil.

Waarom sponsort Northwave Euros?

Dat heeft een zakelijke en persoonlijke reden. Zakelijk bezien zijn alle technische universiteitssteden en enkele steden met relevante studies belangrijk voor ons. Daarin maken we geen onderscheid in de studentenroeivereniging, omdat diversiteit en interdisciplair werken voorwaarden zijn om bij Northwave te kunnen slagen. Met die vereniging waar wij zakelijk en persoonlijk een klik mee blijken te hebben, gaan we duurzaam mee in zee. In Enschede is dat natuurlijk Euros. Vanaf het eerste moment is de communicatie hartelijk en kunnen we elkaars belangen makkelijk dienen. Tenslotte is alles wat met de roeisport te maken heeft de enige marketingactiviteit die ik eigenhandig beheer en niet onze Marketing Directeur. Dit doe ik vanuit persoonlijke sympathie voor de roeisport en wil zo bijdragen om deze op die manier te helpen ontwikkelen daar waar sponsoring soms zo gewenst is. De grootste kweekvijver voor de roeisport is hedendaags immers nog steeds die van studentenroeiverenigingen.

Wat zijn de belangrijkste diensten van Northwave?

Northwave bewaakt 24/7 de security van organisaties vanuit haar Security Operations Center. We staan organisaties bij als het Havenbedrijf Rotterdam, Schiphol groep en ASML gedurende cybersecurity incidenten met ons Incident Response Team en digitaal forensische rechercheurs. En onze securityconsultants adviseren, testen en trainen organisaties om veilig hun diensten te kunnen verlenen. Dit loopt uiteen met services voor begeleiden van ISO27001 certificeringen, pentesten van software en systeemapparaten, tot aan het borgen van veilig gedrag door medewerkers van onze klanten.

In de roeiwereld is Northwave met regelmaat terug te zien in de wedstrijdsport. Hoe ben je in aanraking gekomen met de roeien?

Gedurende mijn studietijd zocht ik in november een cyclische sport. Ik moest aftrainen om niet zo rond als een tonnetje te worden. Ik dacht meteen aan de studentensport roeien en greep de almanak. Het eerste telefoongesprek was gelijk raak:‘Je kunt vanmiddag nog gelijk instappen in een boot’. Wanneer Njord met de letter ‘A’ begon, was ik mogelijk daar beland. Eind december werd me door enkele coaches gevraagd of ik in deze vaste ploeg vijf keer per week wilde gaan trainen met in de weekenden een wedstrijd of een langere training. Dat was prima, want ik kwam van 10-12 keer per week. Pas achteraf begreep ik dat ik geselecteerd was in een eerstejaars lichte acht van Asopos. Doordat ik de introductieperioden en alle verenigings- en roeiterminologie nog niet had meegekregen, begreep ik er aanvankelijk niet zoveel van. Voor mij klonk Competitieroeien toen behoorlijk serieuzer dan Wedstrijdroeien.

Wat vind je zo mooi aan de roeisport?

Je bent er nooit mee klaar. Het bereiken van de perfecte haal, catch of persoonlijke ontwikkeling is nooit af. Als je denkt dat dit wel zo is, heb je roeien nog steeds niet begrepen. Wel hang je soms het roeibankje in de wilgen, of laat je een periode in je leven achter je. Voor een bepaalde tijd, of voor altijd…

Wat zou je nog willen delen met onze leden?

Zie mijn memo aan de wedstrijdroeiers van Euros. Veel daarvan is voor iedereen van toepassing. Voor welke vereniging dan ook, voor elk team, elke roeier. Kortom voor ieder sportief mens.