Nabeschouwing 140e Varsity

By: Anna Bril apr 15, 2024

Op zondag 7 april was het weer zover, de start van het 2k seizoen: de Varsity. De Varsity is toch wel een wedstrijd die bijna gehaat wordt door wedstrijdroeiers en juist als een van de beste wedstrijden gezien wordt door de competitieroeier en alle toeschouwers. Zelf heb ik de Varsity één keer gestart in het Dames Gevorderde 4+ veld en was nu voor het eerst aanwezig als toeschouwer. Het was dan ook mijn eerste keer dat ik het toeschouwersterrein betrad en me begaf tussen de menigte van brassende mensen en vliegende graspollen. Verder staat de Varsity ook bekend om het matige weer, want zoals het spreekwoord luidt: april doet wat hij wil. Gelukkig voor ons en alle andere bezoekers van de Varsity was het prachtig weer met volop zon. Helaas voor de roeiers stond er behoorlijk veel wind, wat uiteindelijk ook ervoor zorgde dat een deel van de voorwedstrijden als time-trials verroeid zouden worden, maar daarover later meer.  

Laten we beginnen met mijn dag. Ik werd samen met mijn medebestuurders Maaike en Thijmen wakker in Houten bij de opa en oma van Maaike. Maaike en Thijmen pakten twee fietsen die we mochten lenen en ik liep naar station Houten om wel geteld drie minuten in de trein te zitten naar Houten Castellum. Vanaf daar mocht ik twintig minuten lopen naar het Varsity terrein. Deze ochtendwandeling was zeker geen straf en ik liep de brug op en zag al veel mensen op het roeiersterrein, druk bezig met hun boot opriggeren. Mensen die bekend zijn met de Varsity en haar organisatie zullen zich afvragen of de vlotten er op tijd lagen zodat de Overnaadse vieren op tijd konden vlotten. Wonder boven wonder was de organisatie een keer op tijd en lagen de vlotten klaar zodat er tijdig gevlot kon worden. Als eerste was het dan ook de beurt aan onze Dames Overnaedse vier om te vlotten. Met toch enige angst stapten onze Dames TopC4+ de boot in en namen allemaal een lege bidon mee om te gaan hozen. Deze angst voor het water is niet ongegrond want het mooie van de Overnaedse is dat deze boten altijd de neiging hebben om te zinken doordat ze vollopen met water. Samen met Maaike begaven wij ons over de brug naar de andere kant van het kanaal om mee te fietsen en aan te moedigen. Onze dames hebben het netjes gedaan en wisten uiteindelijk een nette 13e plek te behalen. Na de Dames Overnaedse was het tijd voor de Dames Beginnelingen 4+ waar Anniek Pelleboer meeroeide in een Argo boot. Anniek had op het trainingskamp in Keulen al met Argo meegetraind en is zelfs een weekend afgereisd naar Wageningen om mee te roeien, maar deze extra uren samen trainen betaalden zeker uit. In de voorwedstrijd hebben ze een tweede plek behaald wat resulteerde in een plekje in de A-finale. Vervolgens was het de beurt aan onze eigen EJD in het Dames Beginnelingen 8+ veld. Eerder sprak ik al over de wind die heftig aanwezig was en hier was dan ook te zien dat het aanleggen aan de startvlotten behoorlijk moeilijk was. Toen eenmaal alle boten klaarlagen werd er een versnelde startprocedure gedaan en waren de boten vertrokken. Vooral in de tweede kilometer begonnen onze dames te schuiven waarmee ze een derde plek wisten te behalen. Helaas was dit net niet genoeg om een plekje in de A-finale te krijgen. Vervolgens was het aan EJZ de beurt. Deze race was ongeveer gelijk als die van EJD, want ook de heren begonnen vooral in de tweede kilometer over de tegenstanders heen te schuiven. Helaas was dit ook net niet genoeg om de A-finale te behalen.  

Toen ik bij de start stond voor EJZ hoorde ik de kamprechters al over de porto’s praten met elkaar dat vanaf 11:45 ze over zouden gaan tot time-trials, want de wedstrijd had al driekwartier uitloop. Dit betekende dat onze Middengroep Lichte Heren als eerste een time-trial mocht gaan varen. Over time-trials zijn helaas geen spannende verslagen te doen, omdat dit dus niet boord-aan-boord gevaren wordt. MGL is gestart in het Lichte Heren Elite 4- veld, een pittig veld, maar de mannen hebben goede vierzonder ervaring opgedaan en een nette race gevaren. Helaas voor onze Dames Vier waren het dit jaar weer time-trials, net zoals vorig jaar. Ik had onze dames al meerdere keren horen spreken over hoe jammer ze het zouden vinden als ze weer een time-trial moesten varen, maar helaas was dit weer het geval. Ook hier kan ik niks spannends vertellen over het inlopen op de tegenstander of dat er poppetjes gepakt werden. Wel kan ik zeggen dat de Dames Vier een nette en constante race heeft gevaren en dat er boord-aan-boord een leuke race was geweest als ik de tijden bekijk. Vervolgens was het de beurt aan het volgende hoofdnummer: de Oude Vier. MGZ had niet de meest makkelijke omstandigheden om een goede prestatie te leveren. De 4+ waar ze in roeiden kon niet stuurboordslag opgeriggerd worden terwijl ze dat in hun 4- wel hebben en de boot moest overgenomen worden van EJZ die lang moesten wachten tot ze konden aanleggen aan het vlot. De heren hebben zich volledig ingezet en samen alles gegeven.  

Als laatste was het de beurt aan de Heren Overnaadse vier gestart door het Twaalfde Zinktuig. De heren hebben net zoals de dames ook een goede prestatie geleverd en zijn 10e geworden.

Na al dit heen en weer fietsen was het tijd om even een kijkje op het toeschouwersterrein te nemen en de finales van de Dames Vier en Oude Vier te bekijken. Hier was het bij beiden finales enorm spannend maar ging de winst uiteindelijk bij beiden nummers naar Uuu(trecht). De Dames Vier is gewonnen door Orca en de Oude Vier is wederom gewonnen door Triton.  

Na het finishen van de Oude Vier was het tijd om ons weer naar Houten Castellum te begeven waar de partybus op ons stond te wachten om ons onder het genot van drankjes en hitjes van de Euros DJ’s naar Enschede te vervoeren.  

En zo kwam er een leuk einde aan deze zonnige 140e editie van de Varsity.