Nabeschouwing 46e Hel van het Noorden

By: Emma Kempers dec 14, 2023

Op zondag 26 november was het zo ver, de befaamde Hel van het Noorden. Een wedstrijd die je als wedstrijdroeier ooit wil hebben geroeid en een moment waarop je laat zien wat in huis hebt. Van opkomende skiffeur tot ervaren bondsroeier, ze doen allemaal (op de bondsroeiers na dit jaar blijkbaar) mee aan de laatste wedstrijd van het jaar om van zichzelf, maar nog belangrijker, van de rest, te winnen.

De Hel van het Noorden wordt jaarlijkse georganiseerd door Aegir in het mooie, je raadt het niet, Groningen. De wedstrijd heeft zijn naam te danken aan de vaak gure november weersomstandingheden waarin de roeiers in een skiff of twee zonder maar liefst 10 kilometer mogen oproeien en 6 lange kilometers racen om na afloop 4 kilometer af mogen leggen om met beide voeten weer aan het vlot te kunnen staan. Mocht je van Gyas komen tref je het nog ongelukkiger, dan mag je nog wat extra kilometers roeien om in de stad bij je eigen vereniging uit te kunnen zetten en aan te kunnen leggen.

Desalniettemin zijn er zes gemotiveerde skiffeurs, een handje vol coaches, en wat enthousiaste bestuursleden van Euros die kant op gegaan. Net als bij de Tromp Boat Races werd er onderscheid gemaakt tussen de SA (senioren A, >=23 jaar) en SB (senioren B, <23 jaar) bij de skiffjes en was de dag was verdeeld in twee blokken. De eerste blok was voor de dames, waar Akkie, Nellie, Maudi en Emma startte in de DSA1x veld om 10:13. Zoals bij de meeste roeiwedstrijden waar je ver voor moet reizen en vroeg moet starten ga je als Euroïd de nacht van tevoren ergens dichtbij logeren zodat je er überhaupt op tijd kan zijn. Dat was nu niet anders, en de dames waren er al om iets voor half acht om tijdig de boten te riggeren en zich op de wedstrijd voor te bereiden. Na een beetje paniek toen de openingstijd van het vlot de uiterlijke vlot tijd bleek te zijn en een kleine photoshoot van Loep later, lag iedereen op het water en was het tijd om wat moois te laten zien. De flinke wind tegen en verwarrende plaatsing van de finish weerhielden Akkie niet, en ze behaalde een onwijs knappe 2de plek.

Bij het tweede blok waren de heren aan de beurt waar Berend en Willem in het LHSA1x veld startten. De mannen kregen er in de middag een extra obstakel bij, namelijk een stroming spuitwater die het kanaal op werd gespoten, en Berend is hier helaas niet droog van af gekomen. Gelukkig is iedereen weer aan het vlot gekomen en mochten ze genoeg geduld hebben gehad voor de lange rij, ook aan een gratis bekertje warme chocomel en banaantje van organisatie. Hiermee was de dag voorbij, en dus ook voor de wedstrijdroeiers de laatste wedstrijd van dit jaar.

TD:DR

On a cold, cloudy, and ominous Sunday, six of our rowers participated in a 6-kilometer race famous for its harsh conditions. Akkie put down an incredible performance, coming second only to 4- world champion Marloes Oldenburg in the DSA1x field.