Nabeschouwing NKIR 2023

By: Ticho Olsman dec 19, 2023

Met de selecties net achter de rug was het tijd voor de eerste wedstrijd voor onze kersverse eerstejaars wedstrijdroeiers en de club 8: Het Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien. Een wedstrijd die uniek is in zijn soort. Heel roeiend Nederland reist voor deze wedstrijd weer af naar Amsterdam, maar niet om twee kilometer over het water te roeien. In een sporthal in Amsterdam Zuid worden namelijk 72 Concept 2 ergometers neergezet waarop men zich het zwart voor de ogen mag gaan trappen om een betere tijd op zijn/haar virtuele klokje te krijgen dan de anderen in het veld. Een waar spektakel waar het gaat om puur kracht en waar de feiten keihard zijn.

Het was aan de club 8 om de dag voor Euros af te trappen, bestaande uit Fausto, Paul, Nathan, Emiel, Roeland, Pepijn, Remco en Boris. Deze acht heren waren naar Amsterdam afgereist met één doel: Het NKIR Club 8 record verbreken. Het record kwam uit 2018 en stond op de naam van Proteus met een rappe tijd van 6:35,3. Dit leek (met enig gemak) verbreekbaar, dus de lat was gelegd. Eenmaal in Amsterdam bleek dat er een concurrent bij was gekomen. Naast de bekende concurrerende club 8 van Proteus was er opeens ook boot van Argo, die een snellere streeftijd hadden doorgegeven dan Proteus. Direct uit de start bleek dan ook dat deze gasten wel konden trappen, want ze kwamen sterker uit de start dan onze heren. Toch win je de race niet in de eerste 500m en de heren van Euros hebben laten zien dan consistentie de sleutel tot succes is. Bijna de hele race buffelden ze door met een nagenoeg veilloos constante splittijd van 1:38 min/500m. Genoeg om als eerste over de finish te komen én een nieuw record te zetten met een tijd van 6:28,6 minuten!

Na een paar uur wachten was het tijd voor de volgende Eurosploegen, namelijk voor EJZ en EJD. EJZ was als eerste aan de beurt. Als laatsten aangekomen in de zaal was de spanning hoog, maar eenmaal onderweg bleek dat ze hadden geleerd van de tactieken van de club 8. Deze keer was het namelijk een ploeg van Vidar als eerste uit de start was gekomen, maar EJZ bleef erbij. Elke paar halen werd er weer een klein beetje ingelopen, waardoor bij Vidar het zweet op de voorhoofden begon te staan. Na ongeveer 1600 meter bezweek Vidar onder de al ruim 5 minuten aanhoudende druk van onze EJZ en moesten ze hun eerste plek inleveren. Een zenuwslopende race en een eerste winst voor de heren, waardoor het verenigingslied voor de tweede keer ingezet worden richting het podium. Kijk de race vooral een keer terug, je zal er geen spijt van krijgen!

Met het einde van de dag in zicht was het tijd voor EJD om te laten zien wat zij in huis hadden. Het lijkt wel alsof het een verenigingsbrede tactiek was, want je raadt het al, ze kwamen niet als eerste aan de start maar leverden de hele race een constante druk op de koploper. Op een comfortabele tweede plek werd langzaam maar zeker ingelopen gedurende de hele race, tot de virtuele boegbal in de laatste 500 meter dan toch echt voor die van Skadi werd gelegd. Hiermee kwam ook EJD als eerste over de finish, maar met nog een tweede heat in het EJD8+-veld resulteerde hun eindtijd uiteindelijk in een zesde plek van het volledige veld.

Daarmee was de dag ten einde. Onze ploegen hebben de concurrentie laten zien uit welk hout ze gesneden zijn en de eeste mentale klappen zijn uitgedeeld. Het belooft een spannend seizoen te worden!

De races kunnen via de volgende links teruggekeken worden:
Heren Club 8+: https://youtu.be/dStlK_UgBJs?t=3914
EjZ4+: https://youtu.be/dStlK_UgBJs?t=24586
EJD8+: https://youtu.be/dStlK_UgBJs?t=27276