Nabeschouwing Twentsche Winterwedstrijden 2024

By: Kyra de Bree feb 19, 2024

Met 4 + 5/6 boot heeft Euros een keer de andere kant van de sluis bekeken: het was tijd voor de Twentsche Winterwedstrijden in Hengelo. Hier startten 4 euros boten: EJD'24, EJZ'24, (bijna) EJD'23 en de BBTwee, en waren nog losse euroiden te spotten: Paul is gestart in een dubbeltwee met Daan Rieks die tegenwoordig Thyro vertegenwoordigt, en Jeroen Meuleman was ook te spotten in zijn Euros Zwaar'16 jas, die een C-dubbeltwee heeft gestuurd. Ondanks wat de naam doet denken waren de omstandigheden niet minder dan aangenaam; het was een schappelijke 12 graden en daarmee perfect roeiweer. Om een minder schappelijke tijd van 7 uur stonden de eerste roeiers klaar om boten op te riggeren en een lekker kopje koffie te drinken. Je voelt de spanning langzaam stijgen want het is voor de eerstejaars wedstrijdroeiers de eerste wedstrijd in hun ploeg, de eerste meting aan vooral hunzelf.

Eenmaal bij de start aangekomen bleek de competitie vlijmscherp: "jullie zijn jonger dan onze kinderen" aldus de enige andere dames 8+ van de wedstrijd. Met rugnummer 1 startten we met EJD'24 met lekker sterke bouwhalen, waar de meefietsende supporters even van in elkaar krompen, je mag daar namelijk helemaal niet bouwen. Voortaan in "wedstrijdlight" wordt er over de start gevlogen, en voordat men het wist zat de eerste twee kilometer er op. Met een kleine draaiing van de wind op het kanaal en een wijziging van de oever was de derde kilometer beduidend iets zwaarder, maar dat hoefde de pret niet te drukken. Na een sterke eindsprint kwamen we met een mooie tijd van 14:37 over de eindstreep, een tijd waar we zeker trots op zijn.

In hetzelfde blok was EJZ'24 aan de beurt, waarvoor ik Joep om een verslag heb gevraagd. De heer Elfrink benoemt dat de eerste 500 meter voelde alsof ze door een dikke laag stroop aan het roeien waren. Nadat ze als sterke onafhankelijke mannen hadden besloten om toch maar samen te gaan roeien konden ze opstijgen en 3.5 kilometer als een straaljager over het Twentekanaal vliegen. "Op de foto’s zag het er misschien wat stroever uit alleen leidt Daniël(’s) blik vooral af omdat het er toch een beetje op lijkt dat hij voortaan een toiletbezoek in zijn wedstrijdvoorbereiding moet plannen. Hoe dan ook, een kwartier later waren we dan eindelijk over de finish en werd onze mooie prestatie gevalideerd door menig flirterige opmerking van de oma’s langs de kant." aldus Joep. Daarna was het natuurlijk tijd voor taart en koffie en maakte de volgende roeiers zich klaar voor het tweede blok van de dag. Hier mocht een bijna EJD'23 boot (Nikki was ziek dus heeft Ilse Schieven in haar plek geroeid) even laten zien wat er nog over was van de fitheid van vorig jaar en zijn ook zij met een nette tijd over de eindstreep gegaan. Ook de BBTwee heeft de burgers even laten zien wat ze in huis hebben, en natuurlijk heeft ook Paul weer een mooi stukje roeien laten zien. Al met al een erg geslaagde dag, waar naast de roeikunsten en complimenten van oudjes vooral de taart een lach op ieders gezicht bracht.