Nabeschouwing Bled International Regatta

By: Maxime Schoonbrood jun 21, 2021

Het weekend van de Varsity was niet alleen voor de Oude Vier zinderend. Emiel Tempelman, Paul Stöver en Maureen Verhoeven zijn onder begeleiding van Cornelis van den Engh, inmiddels alweer een week geleden, naar Slovenië afgereisd om een internationale wedstrijd te starten; Bled International Regatta. Met een record aantal inschrijvingen van 589 atleten uit 14 verschillende landen was het voor onze middengroep roeiers een gave ervaring op het gletsjermeer van Bled. Het meer heeft een rijke geschiedenis als gastheer voor roeiwedstrijden. De World Cups van 1966, 1979, 1989 en 2011 hebben allemaal afgespeeld in de buurt van deze toeristische trekpleister. Om u allen een beter beeld te geven van het weekend heeft Emiel een aantal vragen beantwoord over zijn raceweekend.

Hoe is het idee ontstaan om naar Bled Regatta te gaan?
Een week voordat we vertrokken hoorden Paul en ik dat Maureen (MGLD) naar Bled in Slovenië ging om daar een wedstrijd te varen, er zou een botenwagen van Nereus rijden waar misschien nog wel een plekje vrij was. We konden toen geen goede argumenten vinden om niet te gaan dus toen dachten we: ‘nou laten we maar gaan dan’. Van voorbereiding was er niet echt sprake, het zou de eerste 2k wedstrijd voor ons worden in de dubbeltwee. Vlak voordat we vertrokken hebben we daarom nog wel een paar 2k specifieke trainingen gedraaid zodat we zo goed mogelijk voorbereid de eerste wedstrijd in gingen. Na de hele donderdag in de auto te hebben gezeten kwamen we aan in Bled waar we verbijsterd waren over hoe mooi het daar was.

Hoe zijn de races gegaan?
Wij hadden de eerste dag nog geen wedstrijden. De volgende dag hadden we in de ochtend onze eerste wedstrijd. Omdat er maar zes aanmeldingen waren was dat gelijk de finale. Na een matig startje lagen we gelijk achteraan. Langzaam schoven we wel weer dichter bij het veld en aangekomen in de laatste 350 meter zetten we de eindsprint in. Uiteindelijk kwamen we op een halve seconde als laatste de finish over. Dit was jammer maar we hadden wel echt geracet met een paar boten. Achteraf bleek dit een zwaar veld te zijn met onder andere de Zwitserse bond die over drie jaar in Parijs wil staan. ‘s Middags hadden we de voorwedstrijd voor de wedstrijd op zondag. Waarbij we niet laatste moesten worden om door te gaan naar de finale. Na een zware loting kwamen we in de voorwedstrijd met de Zwitsers en nog twee andere sterke ploegen. Eenmaal bij de start hadden we een veel betere start. We lagen er best goed bij. Door een stuurfout gingen we helaas na 750 meter de balletjeslijn in waardoor we een aantal seconden verloren en helemaal uit het ritme van de wedstrijd waren. Hierdoor lagen we ver achter het veld en ondanks dat we nog een klein beetje wisten in te lopen kwamen we weer als laatste over de finish. We hadden de finale helaas niet gehaald.

Tot slot, heb je nog dingen geleerd?
Ondanks dat we niet hele goede resultaten hebben behaald was het toch een geslaagd weekend. We hebben veel wedstrijdervaring opgedaan. We hebben geleerd dat we hard moeten starten om er gelijk bij te leggen en ook dat we ons niet gek moeten laten maken als we helemaal achteraan liggen. Al met al was het een waardevolle ervaring!

Dankjewel Emiel voor het delen van jouw ervaring! Voor de lezers: Emiel en Paul zullen aankomend weekend in actie komen bij de Koninklijke Holland Beker op het NK Groot in de H2x op de Bosbaan. Daarnaast zullen onze lichte development 4-, lichte dames development 2x en een lichte dames Phocas-Euros 4x combi aan de start verschijnen. Hier zullen ze tegen andere middengroepers en ouderejaars strijden van de Nederlandse verenigingen. Ik wens alle roeiers veel succes toe met de laatste voorbereidingen.

Met rood-wit gebiesde groet,
Jasper Kessels
Uw Commissaris Wedstrijdroeien en Vice-Voorzitter