Nabeschouwing Tromp Boat Races 2023

By: Nellie Duisterwinkel okt 26, 2023

Op 21 en 22 oktober was het weer tijd voor de grootste wedstrijd van het najaar, de Tromp Boat Race. Zo groot dat de botenwagens gewoon op een grasveldje langs de openbare weg staan en het een soort groot doolhof is om met je boot vanaf dat grasveld naar de vlotten te komen. Het is een wedstrijd georganiseerd door een burgervereniging, maar ook een wedstrijd waar de middengroep en ouderejaars van alle studentenverenigingen elk jaar weer aan mee doen. En er wordt dan gespeculeerd dat de bond stiekem ook een beetje meekijkt naar de resultaten die hier geboekt worden en dus hing er de nodige spanning.

De velden op de Tromp zijn wat anders onderverdeeld dan normaal. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen Senioren A of SA (>=23 jaar) en Senioren B of SB (<23 jaar), wat normaal bijna nooit het geval is. Het hoofdnummer van deze wedstrijd is de skiff, wat ook wel te zien is aan het aantal inschrijvingen. Bij de mannen startten er in totaal over de verschillende leeftijdscategorieen 226 skiffs en bij de vrouwen waren dit er 214. Tussen al deze skiffjes bevonden zich ook nog wat Euroïden. Op het trainingsweekend vorige week bij Tubantia waren de MG en OJ-selectanten helemaal klaargestoomd om de 5250m die deze wedstrijd bevat zo snel mogelijk af te leggen. Op zaterdag was de eer aan Berend en Willem in het LH1x veld. Het weer was grimmig: harde tegenwind en regen, wat het een moeilijke race maakte. Beide heren hebben er het beste van gemaakt, wat resulteerde in een 8e plek voor Berend en een 14e plek voor Willem.

Op zondag was er ook slecht weer voorspeld, maar gelukkig viel dit uiteindelijk reuze mee. De wind was wat gaan liggen en was een beetje gedraaid, waardoor het aan het eind zelfs een stukje wind mee was! En als kers op de taart kwam er ook soms nog een zonnetje door. Onder deze betere omstandigheden was het 's ochtends aan de dames van de MG en OJ selectie om te laten zien wat ze in hun mars hadden. Ilse, Emma en Nellie startten in het DSA 1x veld en Saskia mocht nog een jaartje meedoen met het DSB1x (wat niet per se een voordeel was, aangezien daar misschien nog wel grotere namen meededen dan in het SA veld). Hier en daar werden er bootjes ingehaald en kwam de kant toch iets dichterbij dan gepland. En naderhand was de consesus toch wel dat 5250m vrij lang is. Al met al zijn er mooie resultaten neergezet, met een (misschien beetje zure, maar ook) hele knappe 2e plek voor Ilse!

In de middag was het tijd aan de (lichte) heren van de middengroep. Een maandje geleden op de Cottwich lieten de lichte pikken zien dat hard roeien niet alleen vermogen is en werd er door de lichte 4- harder gevaren dan de zware 4-. De Tromp was dus de perfecte gelegenheid voor revanche. De heren roeiden, gestuurd door Meike, met een invaller van de Zwolsche die vorig jaar ook al menig keer heeft ingevallen bij EJZ in de 8+. Zij hebben met een tijd van 19:29 de 6e plek weten te behalen in her H4+ veld en waren daarmee 18 seconden sneller dan de lichte heren, gestuurd door Maartje Kuperus, die met hun tijd een 3e plek binnensleepten in het LHSB4+ veld. En daarmee is voor eens en altijd bewezen: massa is kassa