Nabeschouwing ZRB roeiwedstrijden

By: Jeroen Klinkhamer mei 19, 2022

Op het weekend van 14 en 15 mei vond plaats op de watersport Tilburg in de mooi Beekse Bergen. Het leek een mooi weekend te worden met weinig wind en veel zon. Enkele ploegen hadden hun stekkie op de camping al opgezet, maar wij van EJZ besloten in een lekker bed bij onze coach in Utrecht te slapen. En desondanks de ZRB een bevreesde wedstrijd is onder de Euroïden beloofde het een succesvol weekend te gaan worden.

 

De dag voor de wedstrijd is het natuurlijk van belang dat de boten alvast naar locatie worden gebracht door onze ERC zodat er vroeg in de ochtend al geriggerd kan worden en niemand te laat bij de start verschijnt. Jeroen had het deze week dan ook op zich genomen om samen met Jan dit klusje maar even te klaren voordat hij van Tilburg met de trein naar Utrecht zou arriveren op de slaaplocatie.

Dus terwijl de rest van de ploeg eerst in Enschede samen ging eten om vervolgens naar Utrecht te rijden zou Jeroen al om 11 uur s’avonds bij Daan aankomen. Maar terwijl de rest van EJZ keurig met de auto om half 12 wilde gaan slapen zat Jeroen nog in de verkeerde trein richting Zwolle waardoor hij 2 uur vertraging opliep. Dit met het desastreuze gevolg dat hij pas om 1 uur s’nachts in bed kon duiken en het wedstrijdweekend met maar 6 uur slaap moest beginnen. Nou is dat niets nieuws of misschien wel een luxe voor een compo, maar voor een wedstrijdroeier is het alles behalve een goede voorbereiding.

 

Vervolgens moest al vroeg worden opgestaan om in de auto te ontbijten waarmee we in een uur op de baan stonden. Nu nog de boot opriggeren, Nicole inwegen en de voorwedstrijd winnen. En terwijl de lichte dames ruim aan het ontbijten waren, omdat ze net waren ingewogen en de dames net van het water afkwamen na het behalen van de eerste plek in hun voorwedstrijd was de beurt aan ons. Na nog half slapend te zijn opgegroeid was het een vlugge start. Gelijk werden we wakker en hebben we ruimschoots de eerste plek behaald, wat we inmiddels aardig gewend zijn als er geen Nereus of Lage te bekennen is.

 

Na ons hebben de lichte dames ook een knappe prestatie neergezet door 2e te worden in hun voorwedstrijd. Verder kwamen in de middag ook de middengroep boten de baan om eens te laten zien waartoe Euros allemaal toe in staat is. En dat is ze zeker gelukt, want op MGL na heeft heel Euros op de zaterdagmiddag de A-finale gestart.

 

Toen we eenmaal uitgeroeid hadden na onze voorwedstrijd krijgen wij het goede nieuws dat we nog 5 uur hadden om te eten. Iets waar een lichte pik enkel van kan dromen. Maar dit hield wel in dat we ook nog 6 uur moesten wachten tot de A-finale. In deze absurd lange tijd hebben we dus vooral maar weinig in de zon gezeten, wedstrijden gekeken, gewandeld en asociaal veel gegeten.

 

Toen we eenmaal toch waren aangekomen bij onze finale wisten we al dat we een echte kans maakten om toch eindelijk dat oh zo mooie blik te pakken. En na een goede wedstrijd met een matig startje en zelfs een snoekje van Youri is het dan toch gelukt, we waren beginneling af. Ook Paul en Emiel is het vervolgens gelukt om een tweede blik binnen te slepen op naam van Euros.

 

Maar na 1 biertje op het erevlot, een stukje roeien met Nicole op slag waarbij Willem het bijna lukte om onze boot tegen een Laga 2x te sturen en een stukje zwemmen hadden we haast. De wedstrijd van morgen was weer vroeg en ons slaapadres in Utrecht was ver rijden. Gelukkig hebben we de maandag na dit weekend nog goed van onze overwinning genoten op onze blikken borrel.

 

Meer met die blikken borrel op de planning moesten er eerst nog 10 punten gehaald worden voor het klassement. Nu is de ZRB in de plaats van een 2k een 1k knockout race met een 1500m voorwedstrijd. Na 2 weken te hebben geoefend roeien op een hoger tempo was het tijd om die 1500m te winnen en de beste plek in de knock out te bemachtigen. We wisten dat Nereus hun beste invaller kwijt was, maar onze best moesten we wel nog doen. En na een strakke 5 minuten waren we ook hier als eerste over de streep.

 

Eerst de halve finale, maar hierom hadden we geen stress. Die uit elkaar gevallen 8 van Thêta konden we wel hebben. De echte spanning zat hem in de finale. Een mooie kans om punten uit te lopen Nereus die 3e waren geworden. Onze tegenstander echter waren de onze vrienden van Laga waarmee we van plan zijn nog een keer te combineren in de 8. En hoewel deze heren bijna net zo gestoord zijn als ons, kunnen ze ook aardig hard roeien. Toch hebben we ze in de eerste 500m achter ons gelegd waarna zij het niet meer in hun hadden om langs ons te komen. Tijdens het uitroeien zagen we dat de dames ook hun blik hadden gehaald en we besloten samen aan te leggen bij het erevlot. Eenmaal na samen hebben geproost en gezongen was het tijd voor een spar. Gelukkig hadden we Nicole op slag waarmee we de spar hebben gewonnen.

 

Tijdens het eten van meerdere rijsttafels onder genot van een heerlijk biertje bij Youri thuis keken we terug om een geslaagd weekend waar absoluut het meeste uit hebben gehaald met maar liefst 2 blikken en 0 beginnelingen.